Buurtmarkt

Buurtmarkt Breedeweg geopend

 

Vrijdag 14 september is de buurtmarkt Breedeweg officieel geopend. Een buurtmarkt die tot stand is gekomen in goede samenwerking tussen diverse organisaties.

Pluryn, gemeente Groesbeek, Aannemersbedrijf Kaal, Terra Vita en andere maatschappelijke organisaties hebben elkaar gevonden om deze buurtmarkt, die gerund zal worden door medewerkers van Pluryn, mogelijk te maken.
Een buurtmarkt die onder meer via de lunchroom ook een bijdrage wil leveren aan het gemeenschapsleven in Breedeweg.

Huwelijk
Locoburgemeester Thijssen sprak de hoop uit dat de aanwezigen ook na deze opening de winkel weten te vinden en dat er aldus een mooi huwelijk ontstaat tussen de buurtmarkt en Breedeweg.
“Immers, vroeger was deze locatie de plek waar menig huwelijk met een mooi feest begon”, aldus de locoburgemeester onder verwijzing naar de tijd van bruiloften en partijen, die daar eertijds plaatsvonden.

bron: Gemeente Groesbeek

Opening

Wat een een paar jaar geleden begon met een adviseur, een wijkraad en ideeën werd een complete buurtmarkt.

Op 14 september was het dan eindelijk zover.

Wij zijn zo trots als een pauw op dit prachtige resultaat.

Een echte winkel en meer dan dat zelfs……..bloemen, streekproducten een heuse bakkerij en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan !!!!

Zelfs kunnen de spullen aan huis worden gebracht door een “boodschappenkar” (auto).

Ik wens iedereen van de buurtmarkt heel veel succes en hoop dat alle Breedeweggers beseffen dat in stand houden van dit schitterende initiatief afhangt van onszelf !!!!!

 

Buurtmarkt Breedeweg

 

De buurtmarkt op de Breedeweg zal op vrijdag 14 september om 15:30 uur officieel geopend worden. Dit meldt de website van Pluryn. Eind maart vorig jaar gaf de gemeenteraad groen licht voor de komst van de wijkmarkt. De Groesbeekse politiek was razend enthousiast over dit initiatief.


Locoburgemeester J.G.M. Thijssen zal officieel de opening verzorgen. De buurtmarkt verkoopt biologische en duurzame streekproducten en dient daarnaast als ontmoetingspunt voor de buurt. In de maatschappelijke onderneming werken mensen met een (arbeids)handicap. De winkel met lunchroom is een samenwerking tussen Pluryn, gemeente Groesbeek en aannemer Peter Kaal.

Coördinator Hans Nelissen van Pluryn vertelt: “De gemeente Groesbeek wilde iets doen om het gemeenschapsleven in het buurtschap Breedeweg te stimuleren en benaderde Pluryn. Pluryn wilde er een maatschappelijke onderneming van maken. Een winkel waarin mensen met een (arbeids)handicap werken en kunnen integreren in de maatschappij. Uit onderzoek bleek dat Breedeweg behoefte had aan een buurtsupermarkt en een gemeenschapsruimte. Aannemersbedrijf Peter Kaal had een geschikt pand ter beschikking.”

Buurtmarkt Breedeweg verkoopt biologische en duurzame streekproducten: groenten, fruit en wijnen. Het brood en gebak komt vers uit de eigen bakkerij. Het vlees uit nabijgelegen weiden. Nelissen: “Maar ook voor voordelige aanbiedingen kunnen bewoners van Breedeweg gerust bij ons binnen stappen. Ze hoeven voor hun boodschappen voortaan niet meer naar Groesbeek. “Buurtbewoners kunnen de lunchroom tevens gebruiken als ontmoetingsplek en activiteitencentrum. Zij zijn natuurlijk van harte welkom bij de opening. Iedereen kan op 14 september vanaf 15.30 uur binnenlopen op het adres Bredeweg 61.”

Na het vertrek van de laatste supermarkt in 2008 (Spar red.) stond het winkelpand in het hart van Breedeweg leeg. Inwoners van het dorp moeten sindsdien voor hun boodschappen naar Groesbeek,

Enkele foto’s van de verbouwing zijn te zien op de website van de Wijkraad Breedeweg.

bron: De Groesbeek.nl

Buurtmarkt Breedeweg: niet zomaar een supermarkt

  • Vanaf komende zomer kunnen inwoners van Breedeweg voor hun dagelijkse boodschappen weer in hun eigen dorp terecht. Het pand Bredeweg 61 gaat onderdak bieden aan de Buurtmarkt Breedeweg, een bijzonder initiatief van Pluryn en tot stand gekomen in nauw overleg met de gemeente Groesbeek, aannemersbedrijf Peter Kaal, Terra Vita, woningcorporatie Oosterpoort en de Wijkraad Breedeweg.

    Na het vertrek van de laatste supermarkt stond het winkelpand in het hart van Breedeweg jarenlang leeg. Inwoners van het dorp moeten sindsdien voor hun boodschappen naar Groesbeek. Maar dat gaat snel veranderen. De verbouw van het pand tot Buurtmarkt is inmiddels begonnen.

    De Buurtmarkt Breedeweg wordt geen gewone supermarkt. Natuurlijk kunnen klanten er straks terecht voor alledaagse levensmiddelen. Het assortiment is breed en wordt afgestemd op de behoefte van klanten. Daarnaast zijn ook verse biologische producten verkrijgbaar. Ze worden geleverd door veertien regionale agrarische ondernemers, die samenwerken onder de naam Terra Vita. De bakkerij van Pluryn die nu nog in het voormalige Dagactiviteitencentrum aan de Zevenheuvelenweg is gevestigd, verhuist naar de Buurtmarkt. De bakkers zorgen straks voor dagelijks vers brood en banket.

    Lunchroom

    Naast een supermarkt wordt de Buurtmarkt ook een ontmoetingspunt voor inwoners van Breedeweg en een rustpunt voor passerende wandelaars en fietsers. In de lunchroom schenken medewerkers onder andere koffie van Coffyn en thee van Bloesem, beide zijn maatschappelijke ondernemingen van Pluryn. Natuurlijk zijn ook lekkernijen uit de eigen bakkerij verkrijgbaar.

    Medewerkers van de buurtmarkt zijn voornamelijk mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ze hebben er  hun werkplek of willen via de buurtmarkt re-integreren. De winkel en de lunchroom zijn straks zes dagen in de week geopend. Bij de gemeente Groesbeek ligt een verzoek om ook op zondag de deuren te mogen openen.

    Buurtmarkt Breedeweg streeft ernaar om nog voor de Vierdaagse de eerste klanten te ontvangen.

     

     

    Buurtmarkt (in oude SPAR)

    Financiering Buurtmarkt bijna rond

     

    Donderdag, 31 maart heeft de gemeenteraad van Groesbeek zich zeer positief uitgesproken over ‘De Buurtmarkt Bredeweg’. De raad is bereid zich financieel garant te stellen voor het project om in de oude Sparwinkel een nieuwe buurtmarkt te vestigen. Eerder dit jaar, in januari, besloot de provincie Gelderland al om het project een subsidie van € 50.000 toe te kennen. Ook aannemersbedrijf Peter Kaal is bereid in materiële zin bij te dragen. Al met al ziet het er dus naar uit dat de financiële bodem voor de Buurtmarkt Bredeweg gelegd gaat worden. En daarmee komt de realisatie van het project in beeld.

    Sinds half 2008 is de enige supermarkt in Bredeweg, de Spar, gestopt met zijn activiteiten. Naar aanleiding hiervan ontstond bij Pluryn (voorheen Werkenrode en de Groesbeekse Tehuizen) het idee om de supermarkt voort te zetten met inzet van Pluryncliënten. Al snel bleek dat zo’n buurtsuper niet rendabel te maken is. Vandaar een nieuw plan dat al enkele keren in de wijkraad, met bewoners van de Bredeweg en met de regionale landbouwproducenten is besproken: Buurtmarkt Bredeweg.

    De buurtmarkt wordt een ‘markt’ in de ware betekenis van het woord: een plek waar leven is en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De markt biedt vooral lokale en regionale producten, maar natuurlijk ook houdbare levensmiddelen, drank, schoonmaakmiddelen etcetera, juist de dingen waar je in het huishouden vaak op misgrijpt. De markt is er om de mensen uit de buurt zich thuis te laten voelen. Je moet er de bekende appeltaarten van de Groesbeekse Tehuizen kunnen krijgen, maar ook een kop koffie en verse broodjes. Het liefst zien we er ook een pinautomaat en een postagentschap.

    Om de zaak draaiende te houden gaat de Buurtmarkt werken met cliënten van Pluryn, maar ook met jongeren in opleiding of een re-integratietraject. Zij zorgen voor de logistiek en halen de producten bij de regionale producenten op. De regionale producenten verenigd in Terra Vita, staan achter het project, maar ook andere groenten- en fruitkwekers dragen de Buurtmarkt een warm hart toe.

    Met het besluit van de gemeenteraad komt de opening van de Buurtmarkt weer een grote stap dichterbij.

    Vrijwilliger worden?

    Mocht u een bijdrage willen leveren

    mail:

    johanna.brouwer@kenteq.nl

Pluryn.nl

, DeGroesbeek.nl